Ting10

Mobile teknologier
Mobiltelefonen ser ut til å bli viktigere og viktigere. Alt du har hatt behov for å bruke en pc til, kan du nå gjøre på en avansert mobiltelefon. Disse telefonene kan du bruke til å sjekke epost, bruke Facebook, betale regninger og følge med på kontoen i banken din, sjekke været, chatte, spille, blogge, finne matoppskrifter og mye mer. De mest populære smarttelefonene er Iphone og HTC, men også Nokia, Samsung, Sony Ericsson har telefontyper som kan laste ned små programsnutter (applikasjoner) til, som gjør det enklere å bruke telefonen som en datamaskin. Du kan stille den inn til å gi deg automatisk oppdatering på epostkontoene dine, vise deg at det har skjedd noe nytt som har med deg å gjøre på Facebook, gi deg informasjon om noen har gått til angrep på deg og dine i et onlinespill og informasjon om antall nye oppdateringer på Twitter.

Det har vært mulig å bruke de fleste telefoner til å søke og surfe på internett i årevis, enten ved å koble til et trådløst nettverk eller ved å bruke telefonnettet (og dermed tellerskritt). Ikke alle nettsider er like lett å lese på en mobiltelefon, men flere og flere sider blir laget spesielt for de små skjermene som det er på en mobiltelefon.

Apps
Apps er forkortelse for applikasjoner som er små programsnutter du installerer på telefonen din. Eksempler på apps kan være spill av ulike slag, det kan være et program fra banken din som gir deg mulighet til å betale regninger, sperre kortet, valutakalkulator og kontakte banken, det kan være et program som gir deg tilgang til bøker som har falt i det fri, i et format som gjør det lett å lese på en liten skjerm. Google, Spotify, Gule Sider, Yr og mange fler har utviklet apps som gir lett tilgang til deres nettjenester. Dette er bare noen få eksempler, det finnes utrolig mange og dette er et marked som øker raskt. Mange av disse applikasjonene er gratis, med de mer avanserte koster noen kroner. De har lagt seg på en veldig lav sum, fra 6 kr og oppover mot 100 kr. Det har vært en god taktikk! Noen applikasjoner har solgt i så mange eksemplarer og har gjort at utviklerne har tjent store penger på enkle program. Noen nyttige apps: teoriprøven for de som skal ta lappen og båtførerprøven.

Lokasjon/geografi
Mobiltelefonen gir en annen mulighet: vise hvor i verden du befinner deg akkurat nå. Det er ikke alltid bra å fortelle hvor du er til enhver tid, men det kan også brukes på en bra måte. Twitter kan for eksempel motta tweets fra museer eller andre turistattraktsjoner du befinner deg i nærheten av. Foursquare er en applikasjon som gjør at du kan utforske verden rundt deg og følge med på hva som skjer. Sjekker du ofte inn på et sted, har du gode sjanser for å bli «Mayor» (ordfører) på dette stedet, som igjen kan føre til at andre ser at det kan være et interessant sted å være.

Oppdagelsestur:

Les disse artiklene:

Hva mobilen egentlig kan
Av Ida Aalen

Augmented reality (utvidet virkelighet)
Artikkel fra Teknofil.

Gule sider Live for iPhone 3Gs.
Film på Youtube om Augmented reality

2010 blir et stort år for mobil apps
Artikkel fra Digi.no

Vil forlagene være interessert i å lage lærebøker som applikasjoner?
Diskusjon i Del & bruk

Trender på Iphones 2010

Utforskingsoppgave:
Finn ut hva du kan bruke din egen mobiltelefon til utover å ringe, ta bilder og sende SMS. Skriv om det på bloggen din.

Se hvordan en nettside som er tilpasset mobiltelefoner, ser ut i nettleseren: http://m.rade.kommune.no

Reklamer
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. 11/23/2010, kl. 11:53 am

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: